26 apr Use ‘feed-forward’ to learn what we can do better and faster

Leestijd: 2 minuten

Better and faster

Marc Lammers sprak deze woorden op 10 april 2018 voor 570 projectmanagers van ASML in het Evoluon, in mijn geboortestad Eindhoven. Het was de 4e editie van PMDay.

Rogier Kuijpers was een van die deelnemers en schrijft mij: “Ik moest direct aan jou denken.”, toen hij bovenstaande uitspraak nog eens teruglas in het ASML ProjectManagement News, April 2018.

Mind-set

Kernboodschap van Marc Lammers: “To stay ahead in the competition you have to be innovative and open-minded to what can be improved.” De sleutelfactor en vaak de beperking is die open mind-set. Die is er niet vanzelfsprekend en nog een hele kunst om dat bij iedere managers tussen de oren te krijgen. Sommigen hebben het van nature, bij anderen werkt provocatief coachen om dat te ontwikkelen. Soms lukt het niet en blijken ze ook helemaal niet gelukkig in die manager rol.

Moed

Rogier Kuijpers heb ik leren kennen in het DM Leiderschapsprogramma (2013-2015). Een co-creatie speciaal voor Delivery Managers, die ik mocht faciliteren voor ASML IT. Dit traject voor negen nieuw aangestelde managers had een zeer uitdagende ambitie: DM intern en extern op de kaart zetten. Groot talent en veel energie hebben die gasten en wat een voorrecht om daarmee te mogen werken!

De open mind-set was de rood draad in het traject en doorslaggevend voor succes in de praktijk. Het werd een DM-team dat straalde van zelfvertrouwen en ze toonden moed door zichzelf het label ‘Awesome’ te geven.

Dankbaar

Grappig detail is dat ikzelf bij de aanvang van het DM Leiderschapstraject nog overtuigd Feedbacker was. Halverwege de samenwerking ontdekte ik mijn eigen droom: een nieuw label op de kaart zetten. Begin 2014 heb ik FeedForward Organisatiecoaching opgericht. Samen met het DM-team hebben we daarvoor een taart aangesneden, bij de start van een van de teamsessies.

Wellicht is het geen toeval dat Rogier en ik elkaar juist in die periode bij ASML troffen, ik ben er dankbaar voor.