10 jan Topsport

Leestijd: 2 minuten

Wat kun je als manager leren van topsport? Dat zag ik, afgelopen weekend, tijdens een internationaal waterpolo toernooi in Antwerpen. Vier landskampioenen speelden om de trofee. Hieronder lees je mijn drie observaties ter overweging.

Trainen

Een verschil van dag en nacht in prestatieniveau van de teams werd al snel duidelijk. Het is voor een belangrijk deel te verklaren door het aantal trainingsuren. De Belgen en Engelsen trainden 4 keer in de week. De Spanjaarden en de Turken gingen iedere dag twee maal in het water en ook nog dagelijks naar de sportschool.

Onze Nederlandse managers zijn hoogstens vijf dagen per jaar in training…

Commitment

Internationaal is het goed gebruik om vóór de wedstrijd een half uur de tijd te geven voor de warming-up in het water. De Spanjaarden maakten daar gretig gebruik van en stonden zelfs twintig minuten daarvoor al op de kant te stretchen. Het Engelse team vond stretchen niet nodig en maakte al na vijftien minuten warming-up een verveelde indruk.

In hun onderlinge wedstrijd werd het niveauverschil al snel pijnlijk duidelijk. Istanbul scoorde 31 keer zonder enig tegendoelpunt. Ook al waren de Engelsen minder sterk, de Turken bleven maar doorgaan. In moordend tempo speelden ze iedere kans uit. Het plan, zoals vooraf afgesproken met de coach, werd keurig uitgevoerd.

De Engelse coach gaf eerder de schuld aan zijn spelers en de scheidsrechter, waardoor het team nog slechter ging presteren.

Nederlandse managers klagen nooit over hun medewerkers, toch?

Focus

De slotwedstrijd tussen Barcelona en Istanbul werd door insiders gezien als een makkie voor de Spanjaarden. Op papier is het team van Barcelona sterker; vooral qua fysiek, techniek en tactiek, en dat lieten ze ook duidelijk zien in de twee vorige duels. Toch werd het een vurige strijd waarbij de teams vanaf de eerste seconde gelijk opgingen. Het eindigde in een terecht gelijkspel: 5-5.

Napraten met mijn polovrienden leverde al snel de verklaring. Het team van Istanbul was in staat haar tekort aan fysiek, techniek en tactiek te compenseren met een sterkere  psychische factor. Het team van Barcelona bleek minder bestand tegen de frustraties na mislukte acties.

De Nederlandse manager heeft ook te dealen met tegenslag, zoals verlies van je beste klant of je potentiële opvolger die kiest voor een snelle carrièremove elders. Juist  op die momenten is het de kunst om professioneel afscheid te nemen en direct te focussen op je mogelijkheden in toekomst. Doorschakelen dus en daarbij ook nog je team versterken, het lijkt wel topsport.