29 mei Stuwende kracht

Leestijd: 4 minuten

Drie kwaliteiten zoals door mijn collega’s opgetekend als typerend voor mijn stijl van werken zijn: daadkrachtig, direct en gedreven. Die drie samen vormen een serieus risico: dat ik daarin doorschiet. Vooral als ik de drang voel om mijn collega te ‘moeten’ aanvullen en daarmee die collega afval. Dat is pijnlijk omdat je dan zeker niet meer spreekt met ‘one voice’ in de beleving van de klant. Daar hebben we nog wel eens een prospect door verloren.

Mijn ‘daadkracht’ wordt gekleurd door verschillende invloeden die ik van huis uit heb meegekregen. Verder heeft de sport mijn zelfvertrouwen gesterkt en enkele ongelukken hebben mijn veerkracht verhoogd. Hoe dat mij heeft gevormd, lees je hieronder.

Ondernemend 

Ondernemersbloed stroomt in mijn aderen doordat mijn ouders samen een fabriek runde in Aalst (heet nu Waalre). Het ging, aan de keukentafel, bijna altijd over klanten (m.n. Philips en DAF), financiën, middelen en personeel.  Soms waren er problemen met een medewerker en daar lag mijn vader dan ook echt wakker van. Toen heb ik mijzelf beloofd dat ik dat later nooit zou laten gebeuren. In de veertien jaren dat ik leidersrollen mocht uitvoeren in het bedrijfsleven is me dat best aardig gelukt.

Voortvarend

De wijze waarop ik problemen aanpak in de rol van manager zou je voortvarend kunnen noemen. Ik ben in die tijd zelfs door een headhunter benaderd vanwege mijn reputatie als crisismanager. De laatste 20 jaar als trainer/coach heb ik vele zaken opgepakt in organisatiebelang, zoals: het coachen van starters, het organiseren van evenementen, het voorzitten van het specialistenteam.

Een paar weken terug sprak ik op het CROWN Inspiration Event, ‘voor ondernemers door ondernemers’. Na de zomer spreek ik voor de ondernemers van het GRIC over ‘De kunst van het samenwerken’. Dat doe ik met plezier, is mijn manier van ‘pay it forward’.

Vitaal 

Vitaliteit vraagt discipline, gezond eten, voldoende slapen en regelmatig bewegen en trainen. Sinds mijn 12e jaar train ik iedere dag, bij PSV Zwemmen en Waterpolo, in mijn geboortestad Eindhoven. Vanaf mijn veertiende dook ik twee keer per dag in het water. In de zomervakantie werd dat 3x per dag als voorbereiding op de Nederlandse Kampioenschappen.

Die vereiste discipline zit dus wel aardig in mijn systeem verankerd. Op dit moment duik ik 2x per week in het zwembad in Oosterhout, waar Maarten van der Weijden ook traint. Wat een stuwkracht heeft die gast. Zelf ben ik na twintig minuten intensieve waterpolotechnieken wel klaar. Maarten gaat dan nog enkele uren door voor zijn Elfstedenzwemtocht. Hij is een stayer, ik meer een sprinter.

Verder ga ik twee maal per week naar onze riante sportschool, hier op Aeroparc. Op advies van mijn Osteopaat, Lisa, wandel ik minimaal drie keer per week een rondje op onze campus. Gezond eten is gelukkig een specialiteit van mijn Saskia. In ons Count Down Café kun je kiezen uit zes gezonde salades voor de lunch. Wie doet er mee?

Veerkracht

Je veerkracht wordt op de proef gesteld als het even tegenzit in je leven of als je lijf je in de steek laat. Ik heb in mijn jongere jaren mijn ruggenwervel gebroken (autocrash) en mijn voorhoofd verbrijzeld (black-out). Nog niet zo lang geleden bleek (veel te laat!) mijn blinde darm na een ontsteking te zijn geperforeerd. Het zijn met name de lange periodes van herstel waarin je keihard op jezelf wordt teruggeworpen. De verleiding om de slachtofferrol te pakken ligt altijd op de loer. Wilskracht is dan een betere way-out.

Kortgeleden kreeg ik twee keer achter elkaar een netvliesloslating (oog). Vervolgens ook nog spit in m’n onderrug, langdurig pijnlijk. Ik heb de moed niet opgegeven, mede dankzij stevige support van thuis. En, niet onbelangrijk: steeds blijven vertrouwen op die uitzonderlijke medisch specialisten. Net zoals Maarten dat destijds heeft gedaan, zo kun je lezen in zijn verhelderende boek ‘Beter’.