26 sep Coachen met pit

Leestijd: 2 minuten

Wat mij vaak stoorde aan coach interventies was het enorm lage tempo en die hyper vriendelijke toon. Hieronder lees je hoe ik daarin mijn eigen weg heb gevonden.

Coach in opleiding

15 jaar geleden bij Feedback Training voelde het als een voorrecht om de tiendaagse opleiding School voor Coaching te mogen volgen. Otto van der Voorn is een voorbeeld als coach en een uitstekende master trainer. Gelukkig pakt Otto wel stevig door en dat hield mij geboeid, het hele traject lang.

Jeffrey Wijnberg en Jaap Hollander

30 jaar geleden opende Jeffrey Wijnberg in Groningen de eerste provocatieve therapiepraktijk in Nederland. Hij heeft daarnaast samen met collega Jaap Hollander het gedachtegoed van Frank Farrelly (VS), de oorspronkelijke bedenker van de provocatieve therapie, verder uitgewerkt. Daaruit ontstond het eerste opleidingsprogramma voor therapeuten en coaches.

Jeffrey schrijft regelmatig een boek over de nog steeds onbekende provocatieve therapie. Hilarisch zijn vaak de dialogen met de patiënten uit zijn eigen praktijk. Zelf las ik tien jaar geleden zijn zesde boek “Als je zegt wat je denkt.” (2000), dat gaat over provocatieve communicatie. Ook daarna heeft hij nog meer dan tien boeken geschreven, een feest om te lezen!

Provocatief Coachen

Na het lezen van zes boeken van Jeffrey keek ik erg uit naar mijn eerste introductietraining Provocatief Coachen, deze zomer. De twee grondleggers van de Provocatieve Therapie, Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg, voor de groep voelde weer als een voorrecht. De praktijkoefeningen deden we spontaan op het gras in het Vondelpark en dat bleek (te laat) nog nat te zijn ook…hoe grappig is dat?

Het uitgangspunt van provocatief coachen is: de patiënt beschikt over meer veerkracht dan je denkt. Drie essentiële componenten in het provocatief coachgesprek zijn humor (speelsheid), warmte (compassie) en uitdaging (kracht). Wat ik heb gezien bij de vele demonstraties tijdens bovengenoemde training is dat de coachee veel sneller stappen vooruit maakt. Het coachen wordt daardoor nog leuker om te mogen doen en dat blijkt veel beter te passen bij mijn natuurlijke gedrag.

Coachen met pit

Net als dat bij de Chinees de sambal zorgt voor meer pit in je gerecht, maakt provocatie de feedforward techniek nog iets scherper. Waardoor je eerder beweging krijgt en dat brengt je verder.