07 jan 20 jaar in het vak

Leestijd: 7 minuten

In deze blog lees je het interview met Kees Hooft over zijn carrière als professioneel trainer door zijn oudste dochter. Gilou Hooft is 4e jaars studente Fashion & Management aan het AMFI en volgt op dit moment een minor Business Administration aan de Universiteit van Amsterdam.

 1. Vanwaar die carrière switch, nu 20 jaar geleden?

Ik wilde niet meer voor een baas werken en had nog een droom om professioneel trainer te worden. Ik heb 15 jaar waterpolo training gegeven en wilde graag leren om professionals in het bedrijfsleven verder te helpen. Dan moest ik wel eerst in het vak leren bij een sterke trainingsorganisatie.

 1. Waarom koos je juist voor DOOR Training & Coaching?

Op advies van mijn oude trainer Peter van den Biggelaar, die kent mij door en door. Hij heeft jarenlang samengewerkt met DOOR op het KNVB-sportcentrum in Zeist en zag mij daar wel floreren.

 1. Hoe beviel die allereerste opdracht, als trainer voor de groep?

Die training heette ‘Vakman contactman’, daarin leer je klantgericht handelen. De deelnemers waren zeer ervaren DSM-monteurs die met de ogen dicht nog wel een lekkende klep repareren. Ze houden van techniek maar helemaal niet van mondige klanten. Die vierde dag kregen ze het door en dat maakte me blij.

 1. Welke leerervaring nam je uit die eerste training mee?

Dat hard werken om anderen te overtuigen veel minder effectief is dan verder bouwen op de kwaliteiten en motivatie van de professionals.

 1. Je was heel vaak weg toen ik nog klein was, voor wie was je dan aan het werk?

Acht jaar heb ik voor de IBM Global Sales School mogen werken aan een magnifiek programma. De studenten waren superslim en bleven de hele week intern en maakten zo geweldige sprongen vooruit. Ik ging naar Amsterdam, Brussel, Dublin, Southampton, Bratislava en Wenen van zondagmiddag tot vrijdagavond.

 1. Hoeveel impact kun je maken als trainer bij IBM?

Op een concern met ruim 300.000 medewerkers is dat natuurlijk beperkt. Wel kan ik genieten van de progressie die de studenten individueel en in hun teamwork maakten. De laatste jaren heb ik de training ‘Taking Ownership’ ontwikkeld voor IBM Benelux. Ik kreeg daar wel het gevoel een impact op de cultuur te maken.

 1. Hoelang ben je Sales trainingen blijven geven?

Commercie zit in mijn bloed en ik ben daar nooit mee gestopt. Ik ben wel meer managers en directeuren gaan coachen.

Kortgeleden ben ik door Avans Hogeschool gevraagd om deeltijd docent Commerciële Economie te worden. Ik heb nu zeven colleges Sales gegeven en het voelt goed. Ik geloof dat ik naast Sales nog wel meer vakken ga uitvoeren voor Avans.

 1. DOOR staat bekend om haar motto ‘DOOR Ontwikkelen’, wat heeft jou dat als trainer gebracht?

Interne trainingen zorgen voor focus op verbetering van je persoonlijke trainersvaardigheden. Na vier jaar mocht ik me ook certificeren voor Coaching, Management en Teambuilding.

 1. Na zes jaar stapte je over naar Feedback Training & Consulting, vanwaar die keuze?

Het was destijds een jonge club met meer mogelijkheden om bij te dragen aan de groei van de organisatie. Er werd zeer intensief geïnvesteerd in het opdoen van kennis van buitenaf, zoals; individueel coachen, team coachen, conflict coachen en organisatie coachen.

Grote namen uit het vak schoven bij ons aan tafel zoals o.a.; Ben Tiggelaar, Daniel Ofman, Hans Vermaak, Jan Kuipers, Lèon de Caluwe, Mattieu Weggeman, Pacelle van Goethem, Roos Vonk en Theo Compernolle.

 1. Welke rollen pakte je op binnen die ‘Scale-Up’ franchiseorganisatie?

Ten eerste die van Master Trainer en dat voelde een beetje als een promotie. Voor de starters bood ik mij aan als coach op acquisitie-, ondernemers- of trainersvaardigheden.

 1. Welke initiatieven heb je kunnen uitvoeren bij Feedback?

Eerst was ik voortrekker en later projectleider van ons GROEI Event en dat werd steeds groter en groter. Het absolute hoogtepunt was het event (2013) in het prachtige EYE in Amsterdam. Ik had zitting in het Strategie team en werd voorzitter van de sectie Verandermanagement dat uitgroeide tot 16 consultants.

 1. Hoe bleef je jezelf persoonlijk ontwikkelen?

Feedback voorzag mij van een voortdurende stroom van nieuwe inzichten en de vele interne trainingen stimuleerde dat zeker. Veder leerden we om scherp te blijven observeren en ook de senioren krijgen regelmatig feedback, zoals de naam al zegt.

 1. Waar komt de term Feedforward vandaan?

Oorspronkelijk bestond het al langer in de natuurwetenschappen.

Als managementvaardigheid is het ontstaan tijdens een discussie tussen John Katzenbach (McKinsey) en Marshall Goldsmidt. Die laatste is professor en executive coach en schreef een heel hoofdstuk over Feedforward in zijn boek ‘Tot hier en nu verder” (2010).

 1. Het businessplan voor jouw eigen ‘Start-Up’ had je zeker al klaarliggen?

Eh, nee dus. Pas maanden na het uitstappen bij Feedback drong het tot mij door dat dit (2014) het juiste moment was voor een ‘eigen label’.

 1. Waarom toch geen eigen franchiseketen?

Dat uitstappen bij een franchiseorganisatie heb ik nu drie keer gedaan, steeds met veel emotie en frustraties. Dat wilde ik dus ook een ander niet aandoen 

 1. Jouw focus is verschoven van Managementtrainer naar Organisatiecoach, waarom?

Mijn ambitie is om een serieuze bijdrage te leveren en dat lukt me uitstekend als Managementtrainer. Toch is mijn visie dat ik nog meer impact kan hebben als ik met de gehele organisatie aan het werk mag.

 1. Leiderschapscoaching is nu jouw corebusiness, hoe blijf je daarin onderscheidend?

Doordat ik een van de zeldzame coaches ben die feedback en feedforward effectief en vloeiend kan hanteren. Ik ben één van de eerste in Nederland die EQ gecertificeerd is en heb al vele directeuren en managers hiermee kunnen verrijken.

Daarnaast blijf ik in mezelf investeren, zo heb ik recentelijk de collegereeks ‘Psychologie van Leiderschap’ op Nyenrode Business Universiteit doorlopen.

 1. Wat is de meerwaarde voor jouw klanten van de Werkplaats voor Leiderschap?

De meerwaarde voor ondernemers, directeuren en managers zit met name in het delen van kennis en inzichten in een vertrouwelijke sfeer.

 1. Op welk coaching traject ben je supertrots?

Dat weekend met twee dominante directeuren die er samen niet meer uit komen. Het waren ooit goeie vrienden die vijftien jaar geleden samen een bedrijf startte. De business groeide voortreffelijk net als de spanning tussen die twee. Ik ben dat hele weekend intensief met ze aan het werk gegaan om degelijke werkafspraken te maken en daarna zijn ze nog jaren samen verder gegaan.

 1. Hoe lang wil je nog doorgaan in het vak?

Ik droom ervan om net als André Wierdsma of Stephen Covey na mijn 70e nog mijn kennis met inspiratie te kunnen overbrengen aan jong talent.

Over tien jaar weer een interview, Gilou?