08 feb Y-generatie spreekt zich uit

“Als we niets doen gaan ze hun eigen gang en raken ze verloren”, zegt Simon Sinek

Ik ben zelf op pad gegaan om te horen hoe ze de X-generatie echt zien, in negatieve en positieve zin. Vier interviews met jonge gretige managers, ze delen hieronder hun ervaringen met de X-generatie.  Ze geven ook nog 10 concrete tips voor een betere samenwerking.

Mijn ervaringen en leermomenten als ouder van drie Y-tjes lees je in het 2e deel.

Y-Generatie (1985-2000) is kritisch over de X-generatie (1955 – 1970)

“Ze zijn weinig flexibel in taken en werktijden en dat stoort mij enorm. Ze hebben moeite met feedback te ontvangen. Met onze technologie kunnen ze echt niet omgaan.”

“Ik voel me vaak niet goed begrepen.  Ze gedragen zich niet oplossingsgericht en zullen niet van nature met me meedenken. Het mokken en klagen vind ik irritant.”

“Ik krijg vaak geen 100% aandacht waardoor ik me onbelangrijk voel en ook niet gewaardeerd. Zeker als ze hun mobiel dan ook nog regelmatig opnemen tijdens een 1 op 1 gesprek. Hun betweterige houding geeft mij het gevoel niet op één lijn te zitten. Heb dan de neiging om mij dan af te zetten of af te haken.”

“Wat mij enorm tegenstaat is als ze hun ‘lievelingetjes’ leukere taken geven en meer uren laten draaien. Impulsief de hele bemanning op de vloer herverdelen en mij daarmee overrulen vind ik verschrikkelijk. Heb het gevoel dat ze werk en privé liever scheiden, terwijl ik het juist belangrijk vind om te weten met wie ik samenwerk.”

Y-Generatie is ook positief over X

“Hun werkmentaliteit, met name dat ze nooit ziek zijn valt op. In hun aansturing van het personeel zijn zij duidelijker en strenger. Daardoor lukt het ze sneller om het gewenste gedrag op de vloer te realiseren.”

“De rust en kalmte, met name in extreem drukke tijden, is bewonderenswaardig. Ze bieden graag een luisterend oor en durven als ik word aangevallen in de groep achter mij te gaan staan.”

“Ze geven mij bruikbare adviezen, voor zowel het werk als privé, vanuit die ruime levenservaring. Ze werken hard en zelfstandig.”

“Ze tonen oprechte interesse, ook in mijn persoonlijke situatie. Kunnen bescheidenheid krachtig inzetten door uitspraken als “Zonder jullie ben ik niks.” Als we een blunder hebben gemaakt, willen ze eerst horen hoe het heeft kunnen gebeuren. Dan gaan ze samen met ons op zoek naar een manier om herhaling te voorkomen. Ze zijn flexibel in hun benadering, afhankelijk van de persoon die ze tegenover zich treffen.” 

Wat zegt deze Y-generatie nodig te hebben van X

  • Vraag me naar mijn persoonlijke doelen.
  • Geef mij zicht op hoe ik daarmee kan bijdragen aan de organisatie.
  • Geef mij je volledige aandacht.
  • Spreek je vertrouwen eerder in mij uit.
  • Laat mij je sparringpartner zijn.
  • Geef mij vaker waardering.
  • Denk out of the box.
  • Durf meer risico’s te nemen.
  • Sta open om feedback te ontvangen.
  • Blijf jezelf voortdurend ontwikkelen.

Drie van onze eigen kinderen zoals wij ze zien

Mijn Saskia en ik zijn trotse ouders van drie Y-genwijze nog studerende kinderen. Ja, wij herkennen de positieve typeringen van Aart Bontekoning (Generaties!). We zien en storen ons vaak aan het ‘onophoudelijk communiceren met leeftijdsgenoten via de IPhone’. Gelukkig lukt het ze wel om die tijdens het eten weg te leggen.

Kritiek van de X-generatie op Y: “Ze zijn oppervlakkig en vluchtig. Ze duiken van het een in het ander zonder zich ergens echt in te verdiepen.” Dat zagen we wel tijdens hun lagere en middelbare schooltijd. Daar voelde ze zich te weinig uitgedaagd en vooral onvoldoende begrepen. Nu op de Hogeschool en Universiteit kunnen ze zich beter uitleven en verdiepen ze zich wel in de materie.

We zien dat ze langdurige relaties weten te onderhouden met vrienden en die ene geliefde. Wij geloven dat een warm en stabiel thuis daaraan heeft bijgedragen. Vooral op momenten van tegenslag blijven wij vertrouwen uitspreken.

Mijn leermomenten als vader

Wat ik als vader heb moeten leren is minder mijn gelijk te willen halen in discussies. Meer open staan voor kritiek bleek voor mij een zware opgave. In termen van Simon Sinek hebben ook wij ze behoorlijk verwend.

Het is een kunst om er te zijn op de momenten die zij zelf aangeven. Wat ga jij verbeteren aan jullie samenwerking?