14 aug Waterpolovrouwen gaan voor Olympisch Goud

Leestijd: 2 minuten

Ticket to Paris

Het eerste Nederlandse team dat zeker is van deelname aan de Olympische Spelen in Parijs 2024, zijn de Waterpolovrouwen. Door het verslaan van Italië tijdens de halve finale van het Wereldkampioenschap 2023 deze zomer in Japan verdiende zij die tickets met overtuigend spel.

Vier sleutelfactoren

Het goud kregen ze zeker niet cadeau van Spanje in de finale, uiteindelijk moest de zinderende  serie strafworpen de winnaar bepalen. Onze veldspeelsters miste geen enkele strafworp en onze keepster tikte de vierde worp van Spanje tegen de paal. Daarmee toonde onze Waterpolovrouwen zich niet alleen fysiek, technisch en tactisch van het allerhoogste niveau, in de slotfase gaf de psychische factor de doorslag. Deze vier sleutelfactoren zijn te trainen ook al vraagt dat ook een brede talentvolle selectie en een briljante coach.

Factor vijf: TEAM

Die briljante coach, Evangelos Doudesis, heeft bij onze Waterpolovrouwen blijkbaar de juiste keuzes gemaakt; Chapeau!

Zelf heb ik ooit een dames waterpoloploeg mogen prepareren voor een hogere klasse in de competitie. Zij hebben er heel veel uren ingestoken tijdens de zomervakantie en ik was ervan overtuigd dat we er klaar voor waren totdat we direct enkele wedstrijden verloren. Toen bleek dat ik ze met name op die team skills onvoldoende had getraind, een pijnlijke les en niet alleen voor mij.

Elkaar echt leren kennen

Robin van Galen was de hoofdcoach tijdens de Olympische Spelen 2008 in China toen onze waterpolovrouwen voor het eerst Olympisch Goud pakten. Robin beschrijft uitvoerig de gebruikte gedragsanalyse Action-type (vanuit MBTI ontwikkeld) in zijn boek Mijn Olympische Missie om elkaar echt te leren kennen en begrijpen.

In mijn ogen heeft het weinig zin om te investeren in teambuilding zonder eerst een uitvoerige kennismaking met elkaar in een veilige omgeving. Gelukkig zie ik steeds vaker leiders en coaches die daar tijd voor vrijmaken.

Voor Teamcoaching gebruikt FeedForward Coaching 13 bouwstenen die zich in de zakelijke praktijk hebben bewezen.