04 mei Vernieuwingskracht voor managers

Leestijd: 3 minuten

Confrontatie met mezelf

Arend Ardon was voor mij de meest inspirerende master trainer van de Masterclass Veranderdynamiek 2018. Deze dag investeren in mijzelf beloofde mij te inspireren als begeleider van teams en organisaties.

Schokkend om te beseffen hoe makkelijk ik de ‘oude taal’ die je in je opleiding (HTS en MBA) hebt geleerd vasthoudt. Arend Ardon beschrijft meerdere valkuilen waarvan ik er drie wil benadrukken, waardoor je onnodig energie verbrandt.

“De manager moet medewerkers motiveren”

Zo ben ik ooit met verve mijn eerste managementrol begonnen in de overtuiging dat ik het best aardig deed. Veel méér had ik kunnen bijdragen vanuit de nieuwe visie: iedereen kan leider zijn.

Als je ruimte geeft aan iedereen om die rol te pakken, geeft dat een zee van mogelijkheden voor de nieuwe leider. Het vraagt wel lef om het open te gooien. Je mag nog wel leren om het talent te ontdekken bij je collega’s. Als bonus krijgen die meer zin om een bijdrage aan het team en de organisatie te leveren.

“Vertrouwen is goed, controle is beter”

Deze uitspraak die ik mijn laatste directeur Bart de Bruin nog hoor noemen, mag naar het managementmuseum. Ik heb het als bijzonder lastig ervaren om dit oude paradigma te herdefiniëren. Het lukt je beter vanuit krachtig zelfvertrouwen, moed en het besef dat jij niet alles kunt weten en zien. Dan kun je aan de slag met: vertrouwen bouwen. Ga in dialoog met je collega’s en samen kun je dat beeld verrijken. Samen zie je meer mogelijkheden en maak je betere keuzes. Als bonus pak je de leerervaringen mee

“Onder druk wordt alles vloeibaar”

Zeker als de boel in de fik staat moet je direct ontruimen en blussen. Urgentie wordt nog heel vaak misbruikt om medewerkers in beweging te krijgen. Vaak hebben ze dat verdraaid goed door en zeggen niks. Soms hoor je in de wandelgangen: “Ze hebben weer iets verzonnen.”, of “Duiken jongens, het waait wel weer over.”

Juist verlangen creëren door een verbindend perspectief blijkt vooral de Y en Z generatie aan te spreken en beter te werken. Dat vraagt wel vernieuwend leiderschap. Als bonus krijgen de jongeren het beter naar hun zin en pakken zelf meer initiatieven op.

Vernieuwingskracht

Bovenstaande drie ‘oude wijsheden’ kunnen nu naar het museum, dat geeft direct lucht.

Mijn belangrijkste les over Vernieuwingskracht is dat het allang in je organisatie aanwezig is, je moet het wel zien. Ik heb besloten hiervan mijn missie te maken: geef je mensen de ruimte en het vertrouwen om een zinvolle bijdrage te kunnen leveren. En wat blijkt, dat is nog een hele kunst die regelmatig reflectie vraagt voordat het vanzelf gaat.