18 jan Trek die stekker eruit en gun jezelf meer ruimte

Het initiatief

Loyaliteit is goed, maar soms niet zo gezond. Wat doe je dan als je zelf het initiatief had genomen dan is het nog lastiger om te stoppen als het niet lekker loopt.

Enkel jaren terug heb ik het initiatief genomen om met vier directeuren regelmatig te sparren en om daarmee elkaar te inspireren. Het lijkt je geen enkele energie te kosten, zolang je er zelf ook iets nieuws uit haalt. Spontaan ontstond de naam Round Table 2.4, vier directeuren en twee coaches.

De situatie

Ik vind mezelf behoorlijk alert, maar toch zag ik niet als eerste dat de energie begon te schuiven. Eén van de ondernemers uit de groep koos steeds vaker de slachtofferrol en wij maar ons best doen om die ondernemer te redden…

Mijn verantwoordelijkheid als facilitator is natuurlijk om dat proces te keren. Ik heb een afspraak gemaakt op zijn kantoor. Uit zijn EQ-profiel bleek overduidelijk dat er werk aan de winkel was. Met name een lage score op zelfmangement maakt je kwetsbaar voor stress. Het EQ-profiel van TSI, geeft je voor elk van de vijf domeinen 10 verbeter suggesties mee om jezelf te verbeteren. Het is de moeite meer dan waard, omdat je EQ zich kan blijven ontwikkelen. Zelfs nog voorbij je zeventigste!

Het dilemma

Onze energie slurper bleef overtuigd van zijn ongeluk en het lukte mij niet om hem uit zijn slachtofferrol te krijgen. Jefferey Wijnberg heeft daarover twaalf goed leesbare en vaak grappige boeken geschreven. Die provocatieve stijl geeft vaak een doorbraak. Helaas niet in dit geval en dat voelde als falen.

Het werd hoog tijd om mijn verlies te nemen, ook al doet dat pijn. Ik moest toegeven dat het mij niet is gelukt om de groep effectief bij te sturen of om hem terug van de fixed mindset in de growth mindset te coachen.

Als slotoffensief heeft mijn collega het omdenken van Berthold Gunster als hoofdthema nog ingezet en ook dat werkte niet…

Meer ruimte in je hoofd

Streef jij ook zó graag naar resultaat? Gezien ons credo “brengt je verder” is, kun je je voorstellen dat ik hier aardig mee in m’n maag zat. Ik koos voor de korte pijn; ruiterlijk toegeven dat het mij in dit geval niet is gelukt. Ook heb besloten om helemaal te stoppen met onze Round Table.

De opluchting was groot, juist omdat alle deelnemers die ik persoonlijk sprak het een wijs besluit bleken te vinden. Tot mijn verbazing begreep die ene energie slurper ook mijn besluit om te stoppen. Dat ik mij daarover serieuze zorgen heb gemaakt heeft mogelijk bijgedragen aan de juiste toonzetting in dat gesprek.

Waar ga jij de stekker uit trekken?