29 aug Spelplezier of winnen?

Leestijd: 2 minuten

Liefst allebei en toch heb je dat niet volledig in de hand. Kijk maar naar onze Oranje leeuwinnen op het WK. Het kan alle kanten op in de sport, dat heb ik het afgelopen jaar ook ervaren als co-coach. Onze hockey meiden (het team van mijn dochter) verloren het eerste seizoen alle wedstrijden. Toch hadden ze plezier met elkaar en in het spel.

Emoties

Het gevolg van alles verliezen is dat je onderaan eindigt en het volgende seizoen een klasse lager ingedeeld wordt. En dan winnen we ineens zes wedstrijden achter elkaar en staan bovenaan. Met als gevolg dat hun ouders, de teammanager en wij coaches het kampioenschap ruiken. We lijken onszelf te verliezen in onze emoties. De gekste ideeën komen dan ter sprake om nog meer kans te maken op dat kampioenschap.

Tegenslag

Plotsklaps verliezen we twee wedstrijden op een rij en breekt er een beetje paniek uit. Nee, niet bij de speelsters maar juist bij de leiding, twee coaches en de teammanager.

Dat ‘positief coachen’ waar de hockeysport zo trots op is glipt dan tussen je vingers door. Ik schrok van mezelf en dacht: ‘gaat het hier om het WK?’. Nee joh, wij spelen in de 4eklasse en onze meiden zijn 15/16 jaar.

Spelplezier

Heel even waren we vergeten dat onze meiden gewoon voor hun plezier spelen. Als de trainster en de coach vragen, “wat ging er mis in die verloren wedstrijd?”. Dan spreken zij duidelijke taal: “als jullie zo’n nadruk leggen op dat winnen dan gaat het mis bij ons”. Wie wordt hier nou blij van?

Resultaten

De kampioenswedstrijd hebben onze meiden met enorme inzet en zelfvertrouwen gespeeld. Met als resultaat: overtuigend samenspel en 5-0 winst, het leken wel in ‘Flow’. Daar mogen onze meiden héél trots op terugkijken.

Mijn les voor het volgende seizoen is: spreek vooraf met elkaar je ‘gezamenlijke doel’ af en hou dat voor ogen. Onze meiden zijn dat meer dan waard.