26 sep Provoceren met een lach

Leestijd: 3 minuten

Puber versus Vader

Het is ongelofelijk dat mijn vader nooit geflipt is tegen mij. Ik besef nu pas dat ik vaak het bloed onder zijn nagels haalde tijdens onze pittige discussies. Ik kon alles tegen hem zeggen en toch bleef hij in de lead met deugdelijke argumenten. Daar kon ik vaak niet tegenop en ik werd soms getriggerd om vals te worden, uit onmacht. Toch is hij nooit zijn geduld verloren. Van hem leerde ik om in die pittige discussies beter overeind te blijven.

Waterpolo

Waterpolo is een contactsport met gelukkig een zeer lage kans op blessures. Je ligt letterlijk op elkaars lip en dat maakt het gemakkelijk om de tegenstander te provoceren. Een beetje spatten, duwen, trekken is wel heel verleidelijk en wordt niet altijd bestraft door de scheidsrechter. Flauwe opmerkingen en gekke bekken trekken bij een mislukte actie van de tegenstander wekt al gauw irritatie. Met als gevolg dat ze nog meer fouten maakten, daar moest ik vaak om lachen. Bokslegende Muhammad Ali was destijds mijn grote voorbeeld.

Uiteindelijk gingen wij dat ook onderling doen tijdens het trainen waardoor je frustratietolerantie (veerkracht) hoger wordt. Zodat je beter kunt incasseren tijdens de echte wedstrijd.

Student versus Docent

Op de MTS kon ik het niet laten om die ‘linkse’ docent Duits verbaal onderuit te halen, als het over politiek ging. Dat lukte mij meestal niet omdat hij communicatief zeer vaardig was. Gelukkig kon hij het goed van mij hebben, want hij was juist dol op een scherp debat. Dat was voor mij een geweldige oefening en het was altijd levendig bij hem in de klas.

Polomannen

Die laatste jaren zijn misschien wel mijn leukste jaren Waterpolo, op de zondagochtend. We huren dan het zwembad in Breda voor een onderlinge wedstrijd. We spelen voor de lol dus de eindstand is van tevoren bepaald op 9-9 gelijkspel. In het water gaan we dan tekeer tegen elkaar en in de kantine zitten we weer vredig rond de tafel. Regelmatig is er wel iemand jarig geweest en proosten we daarop.

Als je elkaar door en door kent na vele jaren waterpolo competitie kun je veel van elkaar hebben. Mijn provocerende opmerkingen, ik kan het toch niet laten, worden dan met luid gelach onthaalt.

Vader versus Puberzoon

De afgelopen jaren heb ik mij af en toe laten verleiden om onze jongste zoon te provoceren. Soms reageerde hij daar bijzonder fel op, zoals mij vroeger ook gebeurde. Het lukte wel ieder keer om te reflecteren op ons ‘pittige’ gesprek. En maken het dan weer goed met een stevige knuffel. Wat onze zoon extra geholpen heeft, zijn de ‘7 Habits van Covey’. Die ontwikkeling van onafhankelijk naar wederzijds afhankelijk brengt hem echt verder.