31 mei ‘Let op de weg, niet op de vangrail’

Leestijd: 2 minuten

Daar worden autocoureurs op getraind en datzelfde effect heeft ook feedforward.

Helaas heb ik ook een keer die vangrail geraakt omdat ik de focus op de weg voor een klein ogenblik verloor. Gelukkig was niemand gewond alleen mijn prachtige gele Ford Escort had forse schade, een dure les.

Mister Feedback

Na 8 jaar het gedachtegoed van Feedback Training en Consulting te hebben uitgedragen en voorgeleefd werd ik door mijn jongere collegae regelmatig aangesproken met ‘Mr. Feedback’. Dat is nu alweer 10 jaar geleden en ik zeg niet dat feedback, met name 360 feedback, je kan helpen om de problemen in je werkomgeving zichtbaar te maken.

Waar ik me wel aan kan storen is als je ‘erin blijft hangen’ en steeds weer het verleden moet oprakelen, terwijl je de geschiedenis echt niet kunt veranderen.

Feedforward methode

Ik begrijp dat het uitermate lastig is om oude gewoontes af te leren, veel makkelijker is het om nieuw gedrag aan te leren zeker als die in je voordeel werkt.

De feedforward methode is heel eenvoudig toepasbaar, mits je de discipline kunt opbrengen om de stappen te volgen. En wat blijkt juist die dominante directeur/manager luistert graag naar ideeën om te veranderen.  Sterker nog hij heeft vaak een bloedhekel aan ‘kritiek’ (negatieve feedback).

De feedforward methode als management tool is voor het eerst beschreven door Dr. Marshall Goldsmith in zijn bestseller Tot hier en nu verder (2018).

De toekomst kun je vormen

Als je ten goede wilt veranderen wie bepaalt dan wat je nodig hebt? In mijn rol als coach bepaal ik dat niet. Jij bepaalt dat ook niet. Dat doen zij en wie zijn zij?

Iedereen om je heen, die jou kent, om je geeft. Je hoeft het alleen nog maar te vragen en bij voorkeur met de focus op één aspect van je gedrag dat je wilt verbeteren.

Het beste werkt als je jouw verzoek om ‘suggesties voor de toekomst’ persoonlijk uitspreekt.

Vervolgens neem je ‘de luisterhouding’ aan en valt de ander nooit in de rede, ook al ben het nog zo oneens met wat je hoort. Je schrijft ze op en het enige wat je mag zeggen is “Dank je”.

Dat is alles en zolang mensen blijven komen met goede ideeën die je kunt gebruiken of terzijde leggen, is feedforward een proces waar nooit een eind aan hoeft te komen. Mooi toch!