23 mrt Just Be It

Leestijd: 2 minuten

Klaas Koster, de eerste vitaloog van Nederland, droeg een uniek T-shirt waarmee hij zijn nieuwe pay-off lanceerde. De beroemde pay-off van Nike ‘Just Do It’ had hij speciaal voor zijn boekpresentatie, Vitalogie!, verandert in ‘Just Be It’. Hij kon toen nog niet weten dat die twee letters zó relevant zouden worden in de actuele situatie. 

Just Do It

Mijn hele leven houd ik al van zwemmen en trainen in de sportschool. Ik was negen jaar toen ik voor de tweede keer van het paard viel en toen besloot mijn vader dat het zwembad een veiligere omgeving voor mij is. Amper 14 jaar mocht ik met PSV-zwemtrainer Peter van den Biggelaar samen met mijn zwemgroep naar beneden in de machinekamer van het zwembad voor krachttraining. De discipline om te sporten zit dus aardig in mijn systeem.

De deur van zowel de zwemschool als de sportschool op AeroParc, waar ik normaal gesproken regelmatig te vinden ben, zijn dicht. Dit is voor mij, net als voor onze Olympische zwemsters, wel even slikken en vraagt omschakelen.

Incasseren

Frustratietolerantie is een term uit de topsport die de komende weken meer dan nuttig zal blijken. ‘Shit happens’ ook voor mij nu de workshop Personal Leadership die ik zou uitvoeren voor Avans, waar ik veel voorbereidende uren in heb gestoken, deze week niet doorgaat.

Het voelt wel goed als je daarover met een maatje kunt klagen, dat lucht op.

Bewegen

We weten allemaal hoe belangrijk het is om regelmatig te bewegen voor je hart, je kracht en je souplesse. Het is makkelijk om even een rondje te gaan wandelen of fietsen, en daar is nu extra tijd voor. Gisteren nam onze oudste dochter het initiatief om samen te gaan, hoe leuk is dat.

Discipline is waar je lichaam om vraagt en voor mij is dat iedere ochtend draaien en zwaaien voor de souplesse en grondoefeningen voor kracht (na 20 jaren is het nu een goede gewoonte). Dat kwartiertje investeren in mijn lijf betaalt zich door de dag dubbel en dwars terug.

Stilstaan

Als je niet kunt doen wat je het liefst zou willen doen kun je nog wel blijven wie je bent. Dit ‘pauze moment’ kun je ook benutten om bewust stil te staan bij wat je wel hebt, voor mij zijn dat; een geweldige vrouw, prachtige kinderen, vrienden, goeie buren en trouwe collega’s.

Als vooruitkijken even een minder helder beeld geeft kun je nog wel stilstaan bij je roots. Ik ben ‘de zoon/kleinzoon/broer/vriend van’ en die herinneringen geven mij een gevoel van dankbaarheid en vreugde.

Dat kan ik gelukkig helemaal zelf en jij dus ook; Just Be It.