17 mei Het èchte verhaal

Leestijd: 3 minuten

Hoe inspireer je ‘jonge ondernemers’?

Vanzelfsprekend door echte ondernemers hun ervaringen te laten delen als gastspreker en als lid van de Dragons’ Den. Verrassend genoeg was het vinden van die gastsprekers helemaal niet zo moeilijk als ik vooraf had gedacht. Zeven relaties hebben inmiddels bij Avans Deeltijd op het podium gestaan als gastspreker voor onze studenten Start-Up & Ondernemerschap. Experiment geslaagd.

Eigenwijs, eigenzinnig en effectief

Ieder verhaal was uniek, net zoals ook de achtergrond, persoonlijkheid, nieuwe propositie en het businessmodel dat ze hebben gekozen. Kwalificaties die ik vanuit mijn perspectief voor alle gastsprekers zou willen geven zijn: eigenwijs, eigenzinnig en effectief. Uiteraard zijn er veel meer kwaliteiten vereist voor het ondernemerschap. Toch gebruik ik mijn rol als leiderschapscoach liever de onze F35 (JSF) piloten als metafoor omdat die continue streven naar het optimum tussen snelheid en wendbaarheid. Voor mij de essentie in de Start-Up fase van je onderneming.

De èchte verhalen

Onze hartstochtelijke wens is het om onze jonge ondernemers een serieuze stap verder te brengen door confrontatie met de èchte ervaringen van ondernemers. Eerlijke zelfreflecties om daarmee voortdurend te blijven leren en ontwikkelen, dat verwachten we tenslotte ook van onze studenten. En dat is niet eenvoudig in een wereld waarin we overspoeld worden met succes verhalen. Terwijl juist het experimenteren en de lessen die je daaruit kunt trekken de kern is van de Start-Up methodiek.

Dankbaar en trots

Mijn vader en moeder waren voor mij het voorbeeld van ondernemerschap. Toch heb ik er destijds niet voor gekozen en pas na 20 jaar voor een baas te hebben gewerkt, wel met super relevante ervaring in mijn rugzak.

Dankbaar ben ik uiteraard de zeven ondernemers die met zoveel passie de èchte verhalen met onze jonge ondernemers hebben gedeeld. Supertrots ben ik op de studenten die met hun scherpe vragen nog meer diepgang wisten te creëren.