06 feb Geslaagd, wel met moeite

Leestijd: 4 minuten

Naast mijn hoofdactiviteiten als Managementtrainer en Leiderschapscoach ben ik sinds kort parttime docent op de Academie voor deeltijd van Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Al tijdens het eerste college, 4 maanden terug, voelde ik mij direct senang in die nieuwe rol van docent. Het is wel vereist dat je als nieuwe docent je accreditatie voor ‘examinator’ behaalt. Ik dacht ‘dat doe ik wel even’ en dat viel mij zwaar tegen omdat Avans ook van haar docenten kwaliteit van een hoog niveau eist.

‘Nog niet voldaan’

Was dat even een teleurstelling, vooral in mijzelf. Juist omdat ik 12 uren in die ‘Examinator e-learning’ had geïnvesteerd. En, ik word ook niet blij van uren achter elkaar op dat computerscherm te turen. Direct na het doorwerken van de content volgt steeds een kennistoets, drie in totaal. Voor de eerste twee kreeg ik een voldoende en de derde was niet voldoende, in onderwijsjargon heet dat ‘nog niet voldaan’. Mooie woorden, maar toch baalde ik daar enorm van en het maakte me zelfs een beetje boos. De feedback die ik kreeg van mijn onderwijskundige collega voelde eerder als kritiek.

Gouden driehoek

Dus moest ik mij er echt toe zetten om die 3e toets opnieuw te maken. Dat laatste onderdeel is misschien wel het belangrijkste omdat het gaat over de ‘gouden driehoek’ Examen-Beoordelingsformulier-Toetsingsmatrijs. De student krijgt maar 30 minuten de tijd voor haar/zijn mondeling tentamen. De examinator geeft zes cijfers voor de verschillende toets onderdelen zoals verkooptechnieken, interactie met de klant en klachtenafhandeling. Alsof dat al niet lastig genoeg is om tijdens het geloofwaardig neerzetten van de klantenrol…tegelijkertijd ook nog te letten op de onderliggende veertien leeruitkomsten zoals vraagstellingstechnieken, afsluittechnieken en onderhandelen.

Geslaagd

Avans en mijn collega docenten zijn supertrots dat zij jaar na jaar worden gekozen tot beste Hogeschool van Nederland. Nu heb ik aan den lijve ondervonden welke inspanningen daarvoor nodig zijn.Gelukkig kreeg ik na mijn herkansing direct het verlossende bericht; ‘voldoende’. Plus de week daaropvolgend een officiële brief ‘Aanwijzing examinator’ met bijbehorend regelement.

Voor het vak Salesvaardigheden mogen de studenten in een praktijksituatie de rol van Sales Professional uitvoeren. Voor een objectievere beoordeling van dat mondelinge tentamen hanteren we op Avans deeltijd het ‘vier-ogen’ principe. Dat betekent dat ik samen met een collega het gedrag van de student scherp waarneem en we gezamenlijk tot een eindcijfer komen. Verder krijgt iedere student feedback op hun ‘leermomenten’, soms maken die verbetertips geweldige impact en voel je ze groeien.

Trots

Mijn mooiste beleving tot nu toe zijn de twee studenten die bij de aanvang durven uitspreken niet uit te kijken naar het volgen van het vak Salesvaardigheden, maar toch goed participeren in de lessen het tentamen goed voorbereiden en zelfs een voldoende behalen, chapeau!

Wat mij ook blij maakt is die enkeling die het onverwacht uitzonderlijk goed oppakt met een uitstekende voorbereiding en wilskracht om de klant voor zich te winnen. Die krijgen dan terecht en soms tot hun eigen verbazing een hoog cijfer en dat geef ik met een gevoel van trots.

 Sales is en blijft een superbelangrijk vak maar onze richting Commerciële Economie wil blijven vernieuwen. Met als resultaat een nieuw vak dat mij persoonlijk bijzonder aanspreekt. Op dit moment ben ik mij nog volop aan het inlezen, een volgende keer lees je daar meer over…