29 aug Fijne vakantie gehad?

Leestijd: 2 minuten

Echt

Op mijn eerste kantoor dag hier op Aeroparc in Gilze-Rijen sta ik ongeduldig te wachten bij het koffieapparaat in ons Count Down Café. Er komt een vriendelijk glimlachende collega-ondernemer mij tegemoet gelopen. Ze stelt mij direct die gebruikelijke vraag “Fijne vakantie gehad?”. Ik zeg zonder erbij na te denken “Nou nee”.

Ik ken Iris als een professional met pure interesse en compassie en die voelde ik ook op dat moment. Ze luisterde naar mijn verhaal over de dubbele boeking bij Home Away waardoor onze vakantie in het water was gevallen. Ze toonde begrip en was ook blij te horen dat ik thuis nog wel heb genoten van dat prachtige weer. Ze vertelde enthousiast over haar vakantie en liet een positief gevoel bij mij achter. Wat een fijne ontmoeting.

Cultuur

Een paar jaar terug nam DAF Trucks het Engelse Leyland over. Bij wijze van ‘sympathiek gebaar’ kreeg Leyland DAF International voor alle export activiteiten een gloednieuw kantoor in Manchester. De bedoeling was om met 60 Nederlandse DAF-collega’s en 60 Engelsen een nieuwe organisatie met een unieke cultuur te bouwen. Ik melde mezelf aan voor deze geweldige uitdaging en heb die vier jaar in Manchester en de vele zakenreizen naar het Midden-Oosten extreem veel ervaring opgedaan.

Uiteindelijk gingen er slechts 10 DAF-ers mee en we troffen daar ruim honderd oud-Leyland collega’s. Die nieuwe Leyland DAF International cultuur kwam er de eerste jaren helemaal niet, het bleef gewoon zoals zij het altijd al deden. Ondanks enkele Nederlandse directeuren in het Management Team leek het wel een rubberen muur waartegen je kom blijven beuken zonder enige beweging.

Fake

We hebben zeker ook gelachen met elkaar en om die Engelsen. Toch heb ik in niet kunnen wennen aan die ‘fake’ begroeting, “Hi Kees, how are you”. Ik vergeet nooit meer die blik die ik kreeg van mijn directe collega John toen ik eerlijk zei, “not good”. Geen enkel woord kreeg ik terug alleen non-verbaal, ‘dat is niet mijn probleem’ en dat gaf mij een rotgevoel. Achteraf ben ik dankbaar omdat daar waarschijnlijk het zaadje is gepland voor mijn tweede carrière als professioneel coach.