Aanpak en stijl |Feedforward

12 okt Step Back to Lead Forward

Leestijd: 4 minuten

Wat dacht je van een betekenisvolle herfstvakantie, deze keer, door juist een stapje terug te zetten?

Step back to lead forward

“We zijn veel te druk met transactioneel managen, terwijl we zelden de tijd vrijmaken om transformationeel te leiden. Wat slaap goed doet voor hoofd en lijf, doet pauze voor leiderschap en innovatie. Pauze transformeert management naar leiderschap en de stroperigheid naar nieuwe realiteiten. Pauze is een natuurlijke optie om een stap terug te zetten om daarna vooruit te kunnen met meer helderheid, momentum en impact. Het geeft je het creatieve vermogen om te herkaderen hoe we onszelf en onze relaties, onze uitdagingen, capaciteiten en onze missie in een bredere context te zien.”

Pause Principle

Zo introduceert Kevin Cashman ‘The Pause Principle’ in zijn gelijknamige boek uit 2012. Het jaar dat ik samen met Freek Nijenhuis naar het ASTD-congres in Denver, USA ging.

‘Leaders bring clarity and hope’, dit is de opdracht voor leiders van vandaag en dat is zeker niet eenvoudig in deze VUCA (Volatile, Unpredictable, Complex en Ambiguous) wereld. Als we deze VUCA-krachten willen ombuigen naar Vision, Understanding, Clarity en Agility vraagt dat om pragmatische pauze momenten. Leiders in het bijzonder, wanneer geconfronteerd met complexiteit en onzekerheid, hebben baat bij een stap terug om nieuwe mogelijkheden te kunnen overzien en vorm te geven.

Intensief zelfonderzoek

Die pragmatische ‘pauze plus een stapje terug’ gaat niet alleen over relaxen en van perspectief wisselen maar vraagt juist intensief onderzoek. Dat kan door – scherpe vragen, empathisch luisteren, observeren, experimenteren en reflecteren – in een dubbele loop van reflectie en actie gevolgd door nog meer reflectie en actie. De kunst is juist om aan te voelen wanneer die stap vooruit en wanneer die stap terug te zetten.

Maak een begin en hou vol

Om deze transformatie te kunnen realiseren formuleert Cashman zeven uitdagingen om onszelf, ons team en onze organisatie verder te ontwikkelen:

  • Van egocentrisch naar zelfbewust en dienstbaar
  • Van mensen aansturen en controleren naar ruimte geven voor persoonlijke ontwikkeling
  • Van moeilijk en verwarrend naar helderheid met kansrijke visie
  • Van kennismacht en expertise naar ruimte om te leren
  • Van heroïsch en onbespreekbare ideeën naar constructieve samenwerking
  • Van impasse naar nieuwsgierigheid, ontdekken, uitproberen en innovaties
  • Van zekerheid en efficiency naar betekenisgeving

Niet alle ontwikkelpunten tegelijk, één voor één oppakken blijkt veel beter te werken. Ik wens je een zinvolle herfstvakantie toe!